Az asztali számítógépek bár kevésbé mobilak, mint a notebookok, sokkal jobban fejleszthetőek és javíthatóak.

Érdemes pár havonta portalanítani, a ventilátorokat felülvizsgálni, így elkerülhető a túlmelegedés.

Igen fontos kérdések a mai világban, hogy érdemes-e megmenteni régi gépeket. A legtöbb esetben a lassulás okoz gondot, de érkezett hozzám olyan gép is, aminek a merevlemeze „haldoklott”. A válaszom egyszerű igen! A mostani piaci helyzet egyáltalán nem kedvez új gépek összerakásához. Veszettül drága szinte minden. 1-1 régi PC 20-30.000Ft-ból újra gyors lehet, így nem érdemes feltétlenül új gépben gondolkodni.

Javítani egy gépet akkor érdemes, ha eddig meg voltunk elégedve a teljesítménnyel, de tönkrement valami és szeretnénk újra használni az eszközünket. Sajnos előfordul, hogy gazdaságilag nem éri meg ugyanazt beszerezni, mint ami a gépben volt, így előfordulhat, hogy új egyedi konfigurációt kell összerakjunk.

Amennyiben inkább a lassulás okoz gondot, meg kell néznünk, hogy mi okozza azt. Sok esetben a processzor bizonyul kevésnek, van, amikor a memória kevés és van, hogy a merevlemez öregszik el. Mindegyikre van megoldás a PC-k esetében. A legritkább eset, amikor valami vírus szemtelenkedik, de ez is megoldható!

Egyedi konfiguráció építése akkor célszerű, ha a jelenlegi gépet szeretnénk fejleszteni vagy szeretnénk a garanciákat teljesen kihasználni, illetve nem találunk a piacon kész terméket, ami teljesen megfelelne számunkra.
Garancia? Igen, a legtöbb kereskedésben a kész gépeket egységesen 2-3 év garanciával adják, amivel még talán nem is lenne baj. A gond akkor van, amikor szeretnénk kinyitni a gép oldalát, hogy bent is portalanítsunk. Ekkor ugyanis elbukjuk a garanciát. A másik probléma, hogy nem minden alkatrészre van csak 2-3 év garancia. Az informatika világában inkább a 3-5 év a jellemző, ami egyáltalán nem mindegy!

Oké, rendben, de azon túl, hogy a garanciát teljesen ki tudjuk használni, mi az előnye még, ha teljesen egyedi a gépem?

  • Tehát a garancia….minden eszköznek külön…
  • Biztosan olyan minőségű eszköz kerül be, amiben meg lehet bízni…
  • Egyedi igényekre szabható a gép ( világítás, hangkártya, videokártya, stb. )

És mi a hátránya? Sajnos az ár… Ugyebár a nagy Multi cégek nagy mennyiségben rendelnek, így kedvezményesen szerzik be az eszközöket, ezért alacsonyabb áron tudják adni a gépeket…