A Notebookok/laptopok elsődleges előnye a mobilitás. Nem nagyon lehet sem bővíteni, sem sajátkezűleg belülről tisztítani.

Legnagyobb ellensége a por és a fizikai sérülés.

Bővítés tekintetében a memóriát és a merevlemezt, SSD-t szoktuk említeni.

Míg a memóriát a teljesítmény növelése érdekében tesszük, addig SSD-t általában azért tesszük a gépbe, mert lassul, esetenként teljesen használhatatlanná válik.

Használhatatlanná? Igen, mivel a notebookot nem minden esetben kapcsoljuk ki a hordozáskor, ezért a merevlemez forog és a mozgás miatt hamarabb megy tönkre.

Itt egy videó, amin jól látszik a működése: https://www.youtube.com/watch?v=p-JJp-oLx58

A legtöbb esetben mégsem a merevlemez hibája miatt kerestek fel eddig, hanem a burkolat, esetleg a kijelző sérülése miatt.

A legrosszabb eset, amikor a zsanér áll be és szakítja szét a műanyag burkolati/tartó elemeket.

Bár bosszantó, de még mindig javítható és sok esetben a javítás költséghatékonyabb, mint egy újat venni.
Egy új notebook alsó hangon 150-200.000Ft, míg az elemek pótlása és beszerelése 40-60.000Ft körül megoldható. Attól függően, hogy milyen mértékű a kár.

Tehát ha szorul a zsanér, azzal foglalkozni kell? IGEN!!! Mihamarabb hozzák el hozzánk és egy „egyszerű” karbantartással megoldható. Így 5-10.000Ft költséggel elkerülhető, hogy további károk keletkezzenek. Illetve, ha már szétszedjük a gépet, akkor pasztázzuk és tisztítjuk a belsejét.

Pasztázni? A processzor és videokártya chip nagyon meleg a működése közben és bár van rajta hűtő, önmagában nem elégséges. A processzor és a hűtőborda közé szükséges speciális pasztát kenni, ami kitölti a felületek közti rést. Ez a paszta a minőségétől függően 2-3 éven belül megkeményedik és elveszíti a hővezetésének a képességét. Ilyenkor szoktuk azt hallani, hogy veszettül sikít a ventilátor a gépben, de mégis langyos a levegő, amit kifúj.

További bosszúságot okoz az akkumulátor. A legtöbb notebook már beépített akksival rendelkezik, így azt kivenni, cserélni nem lehetséges bármikor. Jobb esetben csak a teljesítménye csökken le, de a régebbi példányok már fel is tudnak púposodni, ami ha kilyukad, savat enged. Egy akkumulátor csere 15-25.000Ft között megoldható, így nem érdemes sem a gépet, sem magunkat veszélyeztetni!