A mai világban az adatok ( fényképek, dokumentumok, stb. ) védelme nagyon fontossá vált.

Természetesen tudunk segíteni a jelenlegi adatok átmentésében és tárolásában is.

Eseti adatmentés, amikor egyik gépről a másikra költözünk vagy egyik telefonról a másikra.

De adatmentésről beszélünk akkor is, amikor a jelenlegi gépünkön szeretnénk biztonságos adattárolást megvalósítani.

Utóbbi sajnos költségesebb, de főleg cégek esetében biztosan megtérülő befektetés.

Két eset létezik:
Az egyik esetben csak a saját adatainkat szeretnénk a gépünkről menteni, ebben az esetben havi előfizetésre van szükségünk egy felhő szolgáltatónál.

A másik esetben nem csak egy gépről van szó, hanem egy központi tárolóra is szükség van. Igen, ez lehetne akár egy szerver is, de teljesen felesleges pénz kidobás a legtöbb esetben. Egy komolyabb szerver már milliós kiadást is jelenthet, míg egy korszerű NAS beiktatásával igen sok terület kiváltható.

Jelenleg Synology NAS-okat tudok javasolni. Ezek az eszközök lenyűgözően sokat tudnak és akár magán emberként is kihasználhatóak. 40-200.000Ft-ig kaphatóak általában, illetve ebbe még szükséges venni 1-2 merevlemezt is 60-80.000Ft körül.
Drága? Talán. Egy picit. De mit tud ennyi pénzért?

  • Működik fejlesztői szerverként ( FTP, BackUp, Java, Apache, PHP, Python3 stb )
  • Együttműködik a OneDrive-al
  • Használható multimédia szerverként ( Audio, Video, Fotó és iTunes )
  • Biztonsági kamera tárhelyként is használható

Életszerű példa: Van egy OneDrive előfizetésem, amit nem csak a gépeimre és a mobilomra telepítettem, hanem a NAS-ra is. Folyamatosan van mindenhol mentésem a fontos adatokról. Nagyon sok esetben egyes file-okat törölnöm kell a gépről, hogy helyet szabadítsak fel, de a file-ok mégis megmaradnak, mivel a felhőben elérhetőek.
Igen ám, de mi van akkor, ha nincs internet? Semmi gond… A NAS-on is telepítve van a OneDrive, így offline is hozzáférek az adatokhoz!

Ugyanebből kiindulva: Adott egy telephely, ami leég. Hibába van helyi mentés merevlemezekre, mivel a tűz tönkretesz mindent…. Itt fordított a megoldás, ugyanis van mentés a felhőben!

Média szerver: Egyre elterjedtebbek a megosztás alapú szolgáltatások, de sok otthon a DVD-ket már régen nem lemezen szeretné tárolni, hanem sokkal kisebb helyen, egy merevlemezen. A NAS-on számtalan film és zene tárolható. Erre a Synology fejlesztett alkalmazást is, így bárhonnan hozzáférhetünk a tartalomhoz. Ezen felül, ha rendelkezünk Média Box-al a TV-hez vagy a TV tud hálózatot kezelni, közvetlenül is játszhatunk le filmeket.